Gasumilla jo seitsemäs vuosi lasten ja nuorten Tähtiseurojen tukijana

Lahti Basket Juniors ry valittiin vuoden 2021 lasten ja nuorten Tähtiseuraksi. Kuva: Juha Mustonen

Urheiluseurat voivat jälleen hakea vuoden 2022 lasten ja nuorten Tähtiseura -palkintoa 16.9. mennessä tästä. Tänäkin vuonna jaossa on 5000 euron pääpalkinto sekä 14 alueellista 1000 euron kannustestipendiä. Palkinnot mahdollistaa Olympiakomitean yhteistyö energiayhtiö Gasumin kanssa.

Gasum on tukenut lasten ja nuorten liikkumista Suomen Olympiakomitean yhteistyökumppanina vuodesta 2016 lähtien. Tuen avulla Olympiakomitea on voinut palkita vuosittain 15 lasten ja nuorten urheiluseuraa, jotka täyttävät Tähtiseura-ohjelman laatukriteerit. Tänä vuonna palkinnot jaetaan Tähtiseurapäivillä 8.10.2022.

Vuosina 2016–2022 jaettujen palkintojen yhteisarvo nousee tänä vuonna jo 133 000 euroon ja palkinnonsaajien määrä 105 seuraan.

Miten viime vuonna jaetuilla palkintosummilla on autettu koronarajoituksista kärsineiden seurojen toimintaa?

Katukorista Lahdessa

Vuoden 2021 lasten ja nuorten Tähtiseuraksi valittiin Lahti Basketball Juniorit. Seuran toiminnanjohtaja Jimi Koskinen kertoo palkinnon vaikutuksesta seuran toimintaan.

– Tähtiseura-valinta oli suuri kunnia seurallemme. Valinta toi julkisuutta ja positiivista pöhinää seuran ympärille, mikä auttoi saamaan uusia harrastajia joukkueisiin. Palkintorahoilla ostimme uusia peliasuja alle 12-vuotiaille pelaajille. Loppusummalla aiomme järjestää yhteisöllisen tapahtuman seuran pelaajille myöhemmin syksyllä.

– Kahden vuoden tauon jälkeen pystyimme tänä vuonna järjestämään perinteikkään Easter Tournament -juniori- ja harrastekoripalloturnauksen Lahdessa 15.–17.4.2022.  Turnaukseen osallistui 192 joukkuetta Suomesta, Espanjasta, Liettuasta ja Virosta. Pelaajista, valmentajista, taustajoukoista ja kannustajista kertyi kaikkiaan 2600 osallistujaa. Seuran taloudelle ja tulevaisuudelle oli äärimmäisen tärkeää, että turnaus voitiin järjestää.

– Seuralle kuuluu tällä hetkellä tosi hyvää. Olemme nousseet koronakuopasta takaisin normaalitilanteeseen. Ennen koronaa seurassa oli 630 pelaajaa, mutta koronavuosina 150 vähemmän. Nyt olemme saaneet pelaajien määrän taas kasvamaan. Tavoitteemme on saada 700 pelaajan raja rikki ensi kevääseen mennessä, Koskinen kertoo.

Tunnetaitojen koulutusta Tampereen Pyrinnön cheerleading -valmentajille

Tampereen Pyrinnön Cheerleading -jaosto käytti 1000 euron kannustestipendin valmentajien tunnetaito- ja hyvinvointikoulutuksen järjestämiseen. Seuran lajipäällikkö Annica Sällylä kertoo, miksi koulutus koettiin tärkeäksi.

– Huomasimme treeneissä, että nuorilla oli haasteita mentaalipuolen ja motivaation kanssa. Korona-aika saattoi laimentaa treeni-intoa ja jaksamista. Se näkyi kompasteluna tunnetaidoissa. Tartuimme tähän ilmiöön ja päätimme käyttää stipendin valmentajakoulutukseen.

– Saimme kouluttajaksi meidän edustusjoukkueiden mentaalivalmentajan Satu Roinilan, joka piti luennon kaikille cheerleading-valmentajille tammikuussa 2022. Luennolla käsiteltiin sitä, miten valmentaja voi treenitilanteessa tukea tunnetaitojen kehittymistä sekä edistää sitä kautta urheilijan hyvinvointia.

– Aiheen käsittelylle oli selkeä tarve. Urheiluharrastus kun on muutakin kuin fyysistä suorittamista. Koulutuksen myötä saimme treeneihin lisäpuhtia, joka näkyi myöhemmin myös kilpailumenestyksessä. Pääsimme cheerleadingin SM-kisoissa ensimmäistä kertaa finaaliin yhtä aikaa sekä naisten että junioreiden edustusjoukkueiden kanssa.

Sällylä korostaa hyvän valmentajan roolia laadukkaassa urheiluseurassa.

– On tärkeää, että valmentaja haluaa kehittyä ja osaa pitää huolta myös itsestään. Seurassa kannattaa panostaa myös sosiaaliseen tukeen, kannustukseen ja yhteisöllisyyteen. Ne tuovat seuraan perhefiilistä.

Seuraavaksi seuralla on edessään uusi Tähtiseura-auditointi. Tavoitteena on saada seuralle lasten ja nuorten tähtimerkin lisäksi myös aikuisten tähtimerkki sekä olla mukana huippu-urheilun laatuohjelmassa.

– Korona aiheutti meidänkin seuralle ison harrastajakadon, jossa on vielä kirittävää. Suunta on kuitenkin oikea ja kiinnostus cheerleadingiin on onneksi vahvassa kasvussa. Suomen kansainvälisen lajimenestyksen myötä lajin vetovoima pysyy varmasti nousujohteisena, Sällylä uskoo.

Lasten ja nuorten harrastamisen tukeminen on Gasumille sydämen asia

Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen arvostaa yhteistyötä Olympiakomitean kanssa. Lasten ja nuorten seuratoiminnan tukeminen koetaan Gasumilla tärkeänä koko yhteiskunnan kannalta.

– Me Gasumilla koemme lasten ja nuorten liikunnan tukemisen sydämen asiaksi. Olemme ylpeitä siitä, että tämän yhteistyön avulla olemme saaneet tukea konkreettisesti lasten ja nuorten harrastamista sekä auttaa useiden eri lajien seuroja ruohonjuuritasolla. Uskomme, että liikunnallisen lapsuuden tukeminen luo hyvinvointia koko yhteiskunnalle.

Palkitsemisen kriteerit

Tähtiseuran valinnassa huomioidaan useita näkökulmia. Seura voi hakea palkintoa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä toimenpiteitä seuralla on ilon ja innostavan ilmapiirin sekä hyvä yhteishengen luomiseksi?
  2. Miten seurassa on varmistettu monipuolinen harrastaminen?
  3. Minkälaista yhteistyötä seura tekee muiden sidosryhmien kanssa? (erityisesti painotetaan yhteistyötä muiden seurojen ja koulujen kanssa)
  4. Mitä toimenpiteitä seurassa on kustannusten kurissa pitämiseksi?

Mistä olette erityisen ylpeitä seuranne toiminnassa?

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: Seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja, puh. 0400 617 531
Gasum: viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen 040 554 0578

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaampaa energiaa ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuuden ja lämmön ja sähkön yhteistuotannon tarpeisiin sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maantie- ja meriliikenteeseen.

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ