Mäntyharjun Virkistys valittiin Tulevaisuuden urheiluseuraksi 2022

Mäntyharjun Virkistys ry on pieni, mutta sisukas urheiluseura, joka on onnistunut uudistumaan ja mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin, kuten väestörakenteen muutokseen. Kun seurassa ehdotetaan jotain uutta, sanotaan ensimmäiseksi ”joo”.

Idea Tulevaisuuden urheiluseuran valinnasta syntyi tilitoimisto Rantalaisen halusta auttaa urheiluseuroja pandemia-ajan aiheuttamassa ahdingossa. Rantalainen on jo monen vuoden ajan tehnyt yhteistyötä Olympiakomitean kanssa seuratoiminnan parissa. Rantalaisen asiakkuusjohtaja Laura Iivonen tuntee hyvin urheiluseurojen haasteet, olosuhteet ja toimintaympäristöt.

– Päätimme yhdessä toteuttaa seuratoimintaa tukevan kampanjan. Ideana oli etsiä seura, joka ansaitsee Tulevaisuuden urheiluseura -tittelin ja Rantalaisen lahjoittaman 2500 euron stipendin. Kampanja-aikana 1.–20.2. meille kertyi aimo kasa hyviä hakemuksia ja perusteluita.

Hakemusten perusteella Rantalaisen ja Olympiakomitean yhteisraati valitsi Tulevaisuuden urheiluseuraksi 2022 Mäntyharjun Virkistys ry:n. Olympiakomitean puolesta valintaan osallistui asiantuntija Eija Alaja.

– Tärkeimpinä tulevaisuuden seuran tunnusmerkkeinä hakemuksissa nousivat esiin muun muassa laadukas valmennus, kyky uudistua, aito yhteisöllisyys, hyvä johtaminen ja digitalisoitu hallinto. Mäntyharjun Virkistys erottui joukosta erityisesti kyvyssä reagoida muuttuviin olosuhteisiin, nähdä nuorten potentiaali sekä tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Mökkiläiset mukaan urheiluseuran toimintaan

Mäntyharjun Virkistys ry:n kehittämispäällikkö Sari Karppi ilahtui suuresti kuultuaan valinnasta.

– Pienelle seuralle valinnalla ja 2500 euron stipendillä on tosi suuri merkitys. Seuratoiminta on meillä pitkälti vapaaehtoistyön varassa, vaikka seuran palveluksessa on myös palkattua henkilökuntaa.

Seurassa on 800 jäsentä. Jäsenmäärä onkin yksi tärkeimmistä urheiluseuran tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä.

– Nuorten ikäluokat pienenevät vuosi vuodelta. Sen vuoksi uusia jäseniä kannattaa hakea kaikenikäisistä. Mäntyharju tunnetaan kesämökkikuntana, jonka väkimäärä monikertaistuu kesäisin. Lisääntyvä monipaikka-asuminen tarjoaa urheiluseuralle ainutlaatuisen mahdollisuuden saattaa paikalliset ja vapaa-ajan asukkaat yhteen.

– Teemme aktiivista yhteistyötä muiden paikallisten yhdistysten ja kunnan kanssa, jotta saamme liikutettua kuntalaisia lapsista eläkeläisiin. Yhteisellä salivuorosuunnittelulla vältämme päällekkäisyydet, ja mahdollistamme eri lajien harrastamisen.

Mäntyharjun Virkistyksessä uskalletaan myös laajentaa lajikirjoa trendien ja asukkaiden odotusten mukaan.

– Lentopallo ja pesäpallo olivat aiemmin suosituimpia lajejamme. Nyt niitä ovat voimistelu, tanssi, salibandy ja yleisurheilu. Olemme ottaneet mukaan myös nousevia lajeja, kuten cheerleadingin, frisbeegolfin ja padelin. Periaatteemme on, että arvostetaan perinteitä, mutta pidetään ovi auki myös uudelle.

– Haluamme antaa vastuuta myös nuorille. He ovat ideoineet esimerkiksi My Moves -tanssikilpailun, josta on nopeasti kehittynyt tunnettu, jokavuotinen tapahtuma, jonne tullaan eri puolilta Suomea.

Miten sitten Mäntyharjun Virkistys aikoo käyttää Rantalaisen lahjoittaman stipendin?

– Olemme jo siirtyneet sähköiseen taloushallintoon. Seuraava kehitysvaiheemme on hankkia uusi jäsenpalveluohjelma, jonka avulla voidaan yhtenäistää monilajisen seuran ilmoittautumis- ja maksukäytäntöjä ja viestintää. Tavoitteena on helpottaa hallinnollista työtä, jotta kehittämistyöhön ja käytännön liikuttamiseen jää entistä paremmin aikaa. Stipendin turvin tätä kehitystyötä on helppo jatkaa.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: asiantuntija, Tähtiseura-ohjelma, Eija Alaja, puh. 0400 617 531
Tilitoimisto Rantalainen: asiakkuusjohtaja Laura Iivonen, puh. 010 321 6715

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi

Rantalainen on kotimainen taloushallinnon palveluja tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Yritys tarjoaa taloushallinnon palveluja yli 850 koulutetun ammattilaisen voimin yli 40 paikkakunnalla ympäri Suomen. Rantalaisella on vahva kokemus urheiluseurojen taloushallinnosta. https://www.rantalainen.fi/

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ