Olympiakomitea nostaa vastuullista kuluttamista Vaatelaastareilla

Urheiluasut suunnitellaan pääsääntöisesti kestämään kovaa kulutusta. Tiukoissa tilanteissa hyväkin vaate pääsee joskus repeämään. Kotimainen Vaatelaastari tarjoaa helpon ratkaisun korjaamiseen ja kestävään kuluttamiseen. Olympiakomitea kannustaa urheilijoita ja taustajoukkoja ottamaan #paikkaushaaste vastaan.

Urheiluyhteisö on vastuullisuusohjelmassaan sitoutunut toimimaan kestävästi ja vähentämään ympäristövaikutuksia. Ohjelman toteuttaminen tarkoittaa myös konkreettisia tekoja kaikilla tasoilla sekä entistä aktiivisempaa viestintää asiasta.

Korjaaminen lisää urheiluvaatteen käyttöikää

Mitä tehdä, kun vaatteeseen tulee reikä? Ompelutaitoinen voi ryhtyä parsimaan, mutta aina siihen ei ole aikaa eikä välineitä. Ratkaisun tarjoaa Vaatelaastari, arjen tarpeesta syntynyt innovaatio. Oikiat Design Oy:n toimitusjohtaja Jetta Liukkonen kertoo yrityksen toimintaideasta:

– Puhki kuluneet housunpolvet ja rispaantuneet hihat olivat tuttu näky minulle ja parille muulle aktiivisten lasten vanhemmille. Tarjolla olleet vaatepaikat olisi pitänyt silittää, ommella, kuumentaa tai liimata. Se tuntui hankalalta ja lähdimme etsimään helpompaa ratkaisua. Kehitimme hankaamalla kiinnitettävän Vaatelaastarin, jonka avulla jopa juniori-ikäinen voi korjata vaatteen tai lenkkarin paikan päällä, missä ja milloin vain. Urheiluvaatteiden ja -varusteiden paikkaamiseen soveltuvien Vaatelaastareiden materiaali on joustavaa kierrätyspolyesteriä. Paikkojen raaka-aineena käytetään muovipullojätettä.

Oululais-kuortanelaisten perheenäitien innovaatio tuotiin markkinoille vuonna 2019. Viime vuonna Vaatelaastari pääsi mukaan Sitran kokoamalle Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle ja oli esillä Maailman kiertotalousfoorumilla yhtenä vuoden parhaista kiertotalousratkaisuista. Yrityksen valmistamille tuotteille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland -tunnukset.

Kuvassa seisoo jalkapalloilijapoika jalkapallo sylissä ja selässään reppu, joka on paikattu mustalla vaatelaastarilla
Kuva: Harri Tarvainen

Vaatelaastari mukaan urheiluseuran ensiapulaukkuun

Olympiakomitean vastuullisuusohjelma velvoittaa konkreettisiin tekoihin, joilla vähennetään urheilun ympäristövaikutuksia. Olympiakomitean erityisasiantuntija Karoliina Ketola innostui välittömästi, kun Liukkonen otti häneen yhteyttä Vaatelaastarin merkeissä.

– Vaatelaastarin idea istuu täydellisesti vastuullisuusohjelman tavoitteisiin. Se on hyvä esimerkki pienestä teoista ja suuresta ajattelutavan muutoksesta, joita tavoitteiden saavuttaminen edellyttää. Vaatteet ja varusteet ovat urheilussa tärkeässä roolissa ja nyt on aika keskittyä siihen, miten luottovarusteet kestävät mahdollisimman pitkään. Tämä on kestävää sekä taloudellisesti, sosiaalisesti että ympäristön kannalta. Lähdemme ilomielin mukaan Vaatelaastarin #paikkaushaaste -kampanjaan ja viemme vastuullisen kuluttamisen viestiä eteenpäin omissa sidosryhmissämme.

– Seurat voivat vaikuttaa urheilijoiden ja perheiden ajattelutapaan. Haavojen tapaan vaatteiden ja varusteiden naarmut voidaan paikata. Vaatelaastari onkin oiva lisä seuran ja perheen ensiapulaukkuihin.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea, erityisasiantuntija Karoliina Ketola, puh. 040 587 6650
Oikiat Design Oy, toimitusjohtaja Jetta Liukkonen, puh. 040 099 1003

Oikiat Design Oy on nuori tekstiilialan yritys. Toimme omasta tarpeestamme lähteneen innovaation, Vaatelaastarin, markkinoille keväällä 2019. Vaatelaastari on hankaamalla kiinnittyvä tekstiilien korjauspaikka. Tätä kokoaan merkittävämpää tuotetta on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta pelkästään Suomen markkinoilla. Yrityksemme arvoja ovat aitous, vastuullisuus ja innovatiivisuus. Missiomme on kannustaa korjaamisen kärkijoukkoja. Lue lisää www.vaatelaastari.fi

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ