Tekoja ja tekijöitä – on aika kiittää urheiluseurojen vapaaehtoisia!

Suomalaisissa urheiluseuroissa tehdään vuosittain miljoonia tunteja vapaaehtoistyötä. On aika tehdä työ näkyväksi. Kiitä ja kerro somessa aihetunnisteella #kiitosseuratoimija, miten vapaaehtoiset ovat edistäneet erityisesti lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua sinulle tärkeässä urheiluseurassasi. Postausten joukosta valitaan seura, joka saa OP Ryhmän lahjoittaman 3000 euron stipendin.

#kiitosseuratoimija-kampanja järjestetään 6.–22.11.2023. Kampanja päättyy kansainväliseen Vapaaehtoisten päivään, jota juhlitaan tänä vuonna Suomessa 5.12.

Suomalaisissa urheiluseuroissa tehdään vuosittain jopa 50 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä. Rahaksi muutettuna sen arvo on noin 700 miljoonaa euroa.

Seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla Suomen Olympiakomiteasta korostaa vapaaehtoistyön arvoa erityisesti lasten ja nuorten liikuttamisessa.

– Suomalainen seuratoiminta on täysin riippuvainen vapaaehtoistoimijoista! Moni heistä tulee seuratyöhön mukaan omien lasten harrastusten kautta. Lasten ohjaaminen, kannustaminen ja kuskaaminen on arvokasta, ja moni on valmis tekemään paljon muutakin. Seuratoiminnassa riittää sopivia tehtäviä jokaiselle halukkaalle: toiselle sopii varustehuolto, toiselle seuran viestintä, talous tai vaikka kilpailutoiminnan järjestäminen. Kaikkia tarvitaan ja kaikki ovat yhtä tervetulleita, Tulla sanoo.

Marjut Määttä, Kiekko-Espoo

Vapaaehtoisen ääni: ”Yksikään peli ei pyöri ilman vanhempia”

Helsinkiläinen Marjut Määttä allekirjoittaa monelle urheilevan lapsen vanhemmalle tutun ”kuskaa, kannusta ja kustanna” -kiteytyksen. Työ Akateemisen kirjakaupan markkinointijohtajana pitää hänet kiireisenä päivät, ja vapaa-aika täyttyy pitkälti Kiekko-Espoon U14-junioreissa pelaavan pojan treeneistä ja peleistä.

– Totuus on, että yksikään lasten ja nuorten pelitapahtuma Kiekko-Espoossa ei pyörisi ilman lasten vanhempia, sillä jokaiseen peliin tarvitaan valmennus ja toimitsijat, Määttä toteaa.

Aktiivisena naisena Määttä on kantanut vastuuta myös Kiekko-Espoo joukkueiden yhteisestä turnauksesta, joka järjestettiin viimeksi Matinkylässä keväällä 2023.

– Turnauspäällikkönä olin mukana kaikessa, mitä eteen saattaa kuvitella. Kolmen päivän aikana Matinkylän jääurheilukeskuksen viidellä kentällä pelattiin kaikkiaan 132 ottelua. Turnaukseen osallistui 44 joukkuetta ja 665 pelaajaa. Vaati paljon suunnittelua, että pelit, ruokailut ja siirtymiset kentältä toiselle saatiin sujumaan kitkattomasti.

– Tehtävään kuului myös vastuu taloudesta, joten hankimme turnaukselle sponsoreita, ruokalahjoituksia sekä arpoja ja arpajaispalkintoja. Työ kannatti, sillä tapahtuman tulos jäi plussan puolelle.

– Yli 200 lasten vanhempaa osallistui turnauksen järjestelyihin vapaaehtoistyöllään. Se oli iso ja arvokas panos, jota ilman turnausta ei olisi voinut järjestää.

Vaikka seuratoimintaan menee paljon aikaa, Määttä kokee vapaaehtoistyön merkitykselliseksi.

– Siellä jäähypenkin vieressä on nähty monet ilot ja itkut. Siinä oppii paljon niin lapsista kuin vanhemmuudesta. Se on arjen tärkeää kasvatustyötä aidoimmillaan.

Paikalliset osuuspankit mukana kampanjassa

Osuuspankit eri puolella Suomea tukevat monin tavoin oman alueensa urheiluseuroja ja yhteistyöllä on pitkät perinteet.

– Esimerkiksi Hippo-kisoja ja Hippo-suunnistuskouluja on järjestetty monella paikkakunnalla yhdessä urheiluseurojen kanssa jo kymmeniä vuosia. Urheiluseuratoiminnan ja vapaaehtoistyön tukeminen ovat osa OP Ryhmän vastuullisuustyötä. Olemme tänä vuonna tukeneet lasten ja nuorten hyvinvointia yli 4,5 miljoonalla eurolla, sillä haluamme pitää huolen, että lapset ja nuoret voivat hyvin, OP Ryhmän brändijohtaja Päivi Svens kertoo.

– Vaikka vapaaehtoistyö on jo itsessään palkitsevaa, on tärkeää, että työstä kiitetään ja työn arvostusta osoitetaan myös julkisesti. Siksi olemme mukana palkitsemassa seurojen vapaaehtoistyötä nyt jo kahdeksannen kerran, Päivi toteaa.

OP Ryhmän stipendin ovat aiemmin saaneet
Ringette Walapais palkittiin vuonna 2022
vuonna 2021 Petri Anttiroiko Tampereen Frisbeeseurasta
vuonna 2020 Jussi Hauhia Lahden Reippaasta
Erkki Tikka Ski Jyväskylästä palkittiin vuonna 2019

#kiitosseuratoimija
#seurasydän

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jolla on yli kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta ja noin 13 000 työntekijää. OP Ryhmän perustehtävä on edistää omistaja-asiakkaiden ja toimintaympäristön kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. OP Ryhmän muodostavat osuuspankit sekä ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. OP Ryhmä tarjoaa asiakkailleen maan kattavimman ja monipuolisimman pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalvelujen kokonaisuuden sekä parhaat keskittämisedut. Yhdessä omistaja-asiakkaiden kanssa OP Ryhmä on rakentanut suomalaista yhteiskuntaa ja kestävää tulevaisuutta jo 120 vuoden ajan. www.op.fi

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ