Uusi harrastus judosta, koripallosta, salibandystä, breakdancesta tai cheerleadingistä?

Suomen olympiajoukkueen yhteistyökumppani REDI kannusti helsinkiläisiä lapsia ja nuoria kokeilemaan eri liikuntalajeja Back to school -tapahtumassa REDIn tiloissa 5.13.8. Lajeja esittelivät urheiluseurat Meido-Kan, M-team, HNMKY, Saiffa ja Helsinki Athletics Cheerleading.

7-vuotias poika on tullut REDIn kauppakeskuksen ulkopihalle kokeilemaan sählyä. M-teamin minikokoinen salibandykaukalo on ollut pystyssä viisi tuntia jokaisena kuutena kampanjapäivänä. Sama poika on ollut mukana joka päivä kuten myös M-teamin harrastekoordinaattori Ville Vannesluoma.

– Hän on tosiaan viihtynyt hyvin kaukalossa. Yhtenä päivä hänen äitinsä tuli paikalle ja komensi pojan syömään. Oli päässyt puhelin unohtumaan pelien tohinassa. Kiinnostus lajiin näyttää olevan niin kova, että päätimme lahjoittaa hänelle oman mailan.

Poika saa lähtiessään uuden mailan ja tarkistaa vielä, milloin harjoitukset alkavat. Pojan lisäksi M-teamin kaukalossa on käynyt paljon muitakin. Vilkkain päivä oli koulujen alkua edeltävä sunnuntai.

– Silloin kaukalossa oli erityisen kova kuhina, mutta joka päivä on tullut kyselyitä, missä ja milloin meillä on pelivuoroja. Meillä oli tavoitteena saada vähintään yksi uusi harrastaja mukaan toimintaan. Nyt näyttää, että voidaan saada jopa kolme uutta pelaajaa. Poikia on ollut vähän enemmän kuin tyttöjä, ehkä 2/3. Suurin osa kokeilijoista on ollut 7–12-vuotiaita.

– Salibandy on matalan kynnyksen laji välineiden suhteen, sillä siihen ei tarvita kuin maila, pallo, kengät ja lasit. Meille saa tulla myös pari kertaa kokeilemaan ilmaiseksi, ja kokeilukerroille saa lainaksi mailan, pallon ja lasit. Vain kengät täytyy olla omat, Vannesluoma kertoo.

Saako täällä tanssia?

REDIn sisätilat vetivät hyvin porukkaa kampanjan sateisimpana lauantaina. Katutanssiin erikoistuneen tanssikoulu Saiffan opettaja Jussi Sirviö kertoo, että esittelypisteen musiikki houkutteli paikalle kaikenikäisiä.

– Rytmit ovat vetäneet puoleensa. Eniten meillä on käynyt 7–10-vuotiaita, mutta on ollut myös perheitä lapsineen. Myös vanhemmat ihmiset ovat tulleet kysymään, saako tänne tulla tanssimaan, kun on musiikkia ja tanssilattia tarjolla. Olemme toivottaneet kaikki tervetulleiksi, sillä laji sopii kaikenikäisille.

– Olemme jakaneet kokeilijoille ilmaislipukkeita Saiffan tunneille. Parhaimmillaan yksi opettajistamme on jakanut jopa 75 vapaalippua, joten syksyn tunneille voi olla tunkua. Kokeilijoissa on ollut jonkin verran enemmän tyttöjä kuin poikia. Tanssilajeista breikkaus on aiemmin mielletty enemmän poikien jutuksi, mutta nykyään breikkipiireissä pyörii yhä enemmän tyttöjä. Taitoerot ovat tasoittuneet ja tytöt ovat nousseet haastamaan.

Saiffan esittelykampanja huipentui perjantaina 13.8. järjestettyyn breakdancen MM-kisojen karsintabattleihin.

Oikeat lajivalinnat REDIn urbaaniin ympäristöön

REDIn markkinointipäällikkö Pia Rosvallin mielestä tapahtuma osoitti, että liikuntaharrastuksia kannattaa tuoda tarjolle ja testattavaksi sinne, missä nuoret muutenkin liikkuvat.

– Tässä lähellä on koulu, jonka oppilaat tulevat usein koulun jälkeen REDIin. Nyt, kun tarjolla oli mielenkiintoista katsottavaa ja kokeiltavaa, jengiä pyöri tiloissamme selvästi tavallista enemmän.

– Oli hauska huomata, että samat nuoret kävivät paikalla useampana päivänä ja toivat mukanaan myös muita. Kaverin kanssa tai ryhmässä oli varmasti helpompaa mennä esittelypisteisiin kokeilemaan, miltä tuntuu pitää sählymailaa tai olla cheerleading-ryhmän nostettavana. Tapahtumaan valitut lajit sopivat mielestäni todella hyvin juuri meidän tiloihin ja niiden esittelyt oli helppo toteuttaa turvallisesti. Uskon myös, että tapahtuma madalsi nuorten kynnystä uusien lajien kokeiluun.

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ