Naisleijonat testasivat varusteiden syväpuhdistusta otsonointikaapin avulla

Naisten jääkiekkomaajoukkue kokoontui maajoukkueleirille Vierumäelle marraskuussa 2022. Leirielämän ohella pelaajat ja joukkueen huoltaja testasivat Elozon otsonointikaappia kiekkovarusteiden desinfiointiin.
Joukkueen huoltaja Tatu Vento käyttää otsonointikaappia yhtenä osana varusteiden huoltoa leirin aikana. Osalle pelaajista laite on ennestään tuttu ja sitä osataan odottaa, kun maajoukkue leireilee Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä.

– Jääkiekossa syntyy paljon pyykkiä ja osa varusteista on niin isoja, etteivät ne mahdu tavallisiin pesukoneisiin. Meillä on käytössä teollisuuspesukoneet, joihin mahtuu paljonkin normaalia tekstiilipyykkiä kerralla. Suurimman osan suojavarusteista voi myös pestä pesukoneessa. Konepesu ei kuitenkaan välttämättä poista hajuja, joita kovassa treenissä tahtoo kertyä varusteisiin. Kaikista isoimpia varusteita, kuten maalivahtien patjoja tai hartiasuojia, pesukoneessa ei edes pysty pesemään.

Otsonointikäsittely syväpuhdistaa varusteet ilman vettä ja kemikaaleja niin, että hajut ja niitä aiheuttavat mikrobit tuhoutuvat.

– Kun varusteet ovat raikkaita ja hygieenisiä, on pelaajien miellyttävämpi pelata. Puhtaus lisää myös viihtyvyyttä pukuhuoneessa ja vähentää pelaajien infektioriskiä, Vento toteaa.

20 paria pelihanskoja kerralla kaappiin

Vierumäelle sijoitettu Elozo H800 -otsonointikaappi on ulkomitoiltaan metrin leveä ja 190 cm korkea. Kaapin tilavuus on 758 litraa.

– Kaappiin mahtuu yllättävän paljon tavaraa, esimerkiksi kaikki joukkueen käyttämät pelihanskat kerralla. Reilu tunnin käsittely puhdistaa hanskat hajuttomiksi. Laitteessa on myös kuivaustoiminto ja ajastusmahdollisuus, jonka avulla käsittelyn voi ajoittaa niin, että aamulla varusteet ovat kuivat ja raikkaat seuraavia harjoituksia varten.

Kaappi painaa 140 kg, joten sitä ei voi kovin helposti siirtää paikasta toiseen. Vento suositteleekin laitetta erityisesti seurajoukkueille, jotka harjoittelevat säännöllisesti samoissa tiloissa.

– Olisi hienoa, jos kaapit tulisivat laajemmin seurojen käyttämiin kotihalleihin. Laitteen käyttöönotto on helppoa, sillä mitään vesiliitäntöjä tai märkätiloja ei tarvita. Laite tarvitsee vain sähköä ja väylän poistoilmalle.

Vento on toiminut jääkiekkojoukkueen huoltotehtävissä jo pitkään ja huomannut pukukoppikulttuurin muuttumisen vuosien varrella.

– Olen aloittanut huoltourani Jokereiden liigajoukkueessa 1990-luvun alussa. Silloin pyykinpesu ei ollut lajin kulttuurissa niin merkittävä osa kuin nykyään. Nykyisin hikivaatteiden pesu ja pelivarusteiden hyvä huolto on itsestään selvä tapa, joka opitaan jo juniorivuosina. Se on hyvä, sillä puhtaat, hyväkuntoiset ja kuivat suojavarusteet toimivat paremmin siinä tarkoituksessa, mihin ne on suunniteltu, suojaamaan pelaajaa. Lisäksi varusteen käyttöikä pitenee ja korjaustarve vähenee. Otsonointikäsittelyn kaltaiset uudet teknologiat ovat hyvä lisä hyvään jääkiekkokulttuuriin, Vento kiittelee.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: markkinointi- ja asiakkuusjohtaja Ville Köngäs, puh. 040 962 5463
Elozo Oy: toimitusjohtaja Pasi Hakomäki, puh. 050 529 0047

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi

Elozo Oy on suomalainen, vuonna 2007 perustettu yritys ja osa HTT-konsernia. Elozo suunnittelee ja valmistaa patentoituun otsonipuhdistusjärjestelmään perustuvia laitteita hajujen poistoon ja desinfiointiin. Elozon laitteita käytetään muun muassa esiintymisasujen desinfiointiin teattereissa ja oopperataloissa sekä suojavarusteiden ja apuvälineiden puhdistukseen pelastuslaitoksissa, sairaaloissa ja urheiluseuroissa. www.elozo.fi

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ