Vertaistuki on tärkeää työssä kuin työssä. Se on tärkeää myös huippujohtajille, joiden tehtävä on pitää Suomen yritykset elinvoimaisina ja kilpailukykyisinä. Kilpailukyvyn edistämiseksi Suomen Olympiakomitea kutsuu vuosittain 12 johtajaa suositulle kahden vuorokauden VIRTA-energianpuolustuskurssille, jossa keskitytään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentamiseen.
Jo yli sata johtajaa on käynyt Olympiakomitean järjestämän VIRTA-energianpuolustuskurssin ja saanut siitä rutkasti eväitä energiatasojen hallintaan omassa arjessaan. Johtajan omalla energiatasolla ja suorituskyvyllä on paljon kerrannaisvaikutuksia, sillä jokainen johtaja muokkaa omalla esimerkillään oman työympäristönsä toimintakulttuuria.
– Kurssin käyneet ovat kehuneet sen ainutkertaista ilmapiiriä. Kurssi on todellinen korkean paikan leiri, jossa jokainen joutuu heittäytymään. Palkinnoksi heittäytymisestä kurssilaiset ovat saaneet oivalluksia ja vertaistukea, jota on vaikea saada mistään muualta, toteaa kurssia vuodesta 2016 luotsannut liiketoimintajohtaja Anu Helin Suomen Olympiakomiteasta.
Yhteistyössä Lääkärikeskus Aavan kanssa nyt jo kahdeksannen kerran järjestetyn kurssin veti tänäkin syksynä Petteri Kilpinen, joka tunnetaan yritysjohtajana, hallitusammattilaisena, johtajien hyvinvointivalmentajana ja tietokirjailijana.
Tänä vuonna kurssilla puhuttiin paljon varianssista, jolla Kilpinen tarkoittaa kuormituksen ja palautumisen suhdetta elämän eri osa-alueilla.
– Suorituskyky ei kehity tasaisesti kasvavan kuormituksen mallilla, vaan kasvu lähtee siitä, että jatkumoon lisätään positiivisia poikkeamia eli varianssia. Konkreettisesti varianssia voi toteuttaa työelämässä esimerkiksi siten, että palavereja ei buukata täysiksi tunneiksi, vaan vaikkapa niin, että jokaisen kokouksen väliin jää muutama minuutti aikaa ajatusten nollaukseen, mikropalautumiseen. Kun tällainen käytäntö tulee johdolta ja viedään läpi järjestelmällisesti organisaation eri tasoille saakka, syntyy parempaa läsnäoloa, luovia ideoita ja lisää tuottavuutta.
Palaverikäytäntöjen muuttaminen on vain yksi esimerkki uusista rutiineista, joita tarvitaan energiatasojen ylläpitämiseksi. Virta-kurssilla tarkasteltiin omakohtaisesti elinvoiman keskeisiä osatekijöitä: ravintoa, fyysistä harjoittelua, päivittäistä liikettä, fyysistä ja henkistä kuormitusta, unta ja palautumista, motivaatiota, vuorovaikutusta ja merkityksellisyyttä. Näihin teemoihin syvennyttiin ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin, valmentaja Antti Hagqvistin, unilääkäri Henri Tuomilehdon ja aivotutkija Katri Saarikiven johdattelemina.
Kurssin aikana osallistujat arvioivat omia arkirutiinejaan ja kehityskohteitaan ja sitoutuvat henkilökohtaisen energianhallinnan mission toteuttamiseen kurssia seuraavien 100 päivän ajaksi. Tavoitteellisen muutosohjelman tukena toimii oma valmentaja eli sparrauspari Virrasta.
– Kurssipalautteessa saimme osallistujien antamien kokonaispisteiden keskiarvoksi huikeat 4,9 pistettä eli lähes täydet 5 pistettä. Avoimen palautteen perusteella kurssi on herättänyt jälleen paljon hyviä oivalluksia ja jokainen kurssilainen kertoi löytäneensä ainakin yhden konkreettisen parantamisen kohteen omassa johtajan arjessaan. Sekin riittää, sillä kaikkea ei voi muuttaa kerralla, Helin muistuttaa.