Kohti sukupolvien unelmaa – Markku Kanerva Olympiakomitean vieraana kumppani-webinaarissa 10.5.

Unelmien liikuntapäivä 10.5.2021 Olympiakomitean yrityskumppaneille käynnistyi futis-aiheisella webinaarilla, jossa Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi ajatuksiaan Huuhkajien matkasta kohti kesäkuussa käynnistyviä jalkapallon EM-kisoja.

Liikunta-aamussa Kanervaa jututtivat Olympiakomitean huippu-urheiludatan asiantuntija Ilkka Palomäki sekä entinen jalkapalloilija ja urheiluakatemiaohjelman asiantuntija Jarno Parikka Olympiakomiteasta.

Tulevana kesänä Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on ensimmäistä kertaa mukana jalkapallon EM-kisoissa. Se on suomalaisille jalkapallokannattajille sukupolvien mittainen unelma, joka monien epäonnistuneiden yritysten jälkeen vihdoin toteutuu.

– Kisoja on odotettu vesi kielellä. Tunteet tulevat varmasti olemaan pinnassa. Se tulee olemaan tärkeä hetki pelaajille. Itselleni se on varmasti yksi valmentajaurani kohokohdista, Kanerva toteaa.

– Edessä on kova lohko ja paljon voitettavaa. Tilastojen perusteella vastaan tulevilla joukkueilla Venäjällä, Tanskalla ja Belgialla on 5, 10 ja jopa 24 kertaa suuremmat pelaajien markkina-arvot kuin meillä. Belgia on FIFA rankingin kärjessä, Tanska 10., Venäjä 38. meidän ollessa sijalla 54.

– Vuosien varrella on kuitenkin opittu, että pystymme voittamaan koviakin maita. Tärkeintä on pelata niin hyvin, että voimme olla ylpeitä joukkueesta. Isot tavoitteet täytyy pilkkoa pienemmiksi osatavoitteiksi. Niiden kautta voidaan arvioida, miten peliä voi kehittää. Jatkoon pääsee lohkojen kaksi parasta ja neljä parasta lohkokolmosta. Unelmamme on olla siinä mukana.

Analyysit apuna valmistautumisessa

Tärkeä osa joukkueen valmistautumista kohti EM-kisoja oli maaliskuussa käydyt MM-karsintaottelut Bosnia-Hertsegovinaa ja Ukrainaa vastaan sekä niitä seurannut harjoitusmaaottelu Sveitsiä vastaan. Kahdeksaan päivään tuli kolme kovaa peliä, mikä simuloi edessä olevaa EM-alkulohkoa.

– Kaikki peleistä saatu data on tärkeä osa valmistautumista. Olemme saaneet tietoa sekä joukkue- että yksilötason suorittamisesta, kehittymisestä ja palautumisesta. Sitä kaikkea tarvitaan, kun kilpailu kisapaikoista kiristyy, Kanerva kertoo.

Parikka muistelee, että Kanervan valmennuksessa Pikkuhuuhkajissa peliin tultiin aina hyvin valmistautuneena niin teknis-taktisesti, fyysisesti kuin henkisestikin. Se ei Kanervan mukaan ole muuttunut, mutta moni muu asia on.

– Pelin analysointi tauolla on paljon havainnollisempaa kuin ennen. Koska aikaa on vähän ja pelaajien täytyy saada myös palautua, käydään ensin lyhyt keskustelu ja sitten katsotaan ensimmäisen puoliajan aikana kuvatut klipit tilanteista.

– Olemme valmennustiimin kanssa jakaneet vastuut niin, että jokainen pelaaja saa aina henkilökohtaista palautetta suorituksistaan edellisen tapahtuman otteluissa. Kunkin tapahtumamme aikana otteluiden jälkeen annamme joukkuepalautetta kustakin ottelusta erikseen. Pelien välissä on ollut tärkeää päästä tapaamaan pelaajia myös heidän omassa seuraympäristössään, mutta se on kuluneen vuoden aikana ollut mahdotonta koronarajoitusten takia.

– Maajoukkuevalmennuksessa yhteistä aikaa on vähän, joten se vaatii huolellista suunnittelua. Pelaajille täytyy antaa juuri sopiva määrä tietoa ja sitä pitää tulla täsmällisesti. Itse peli kestää 90 minuuttia. Jos sen ajan pystyy keskittymään peliin, on pystyttävä keskittymään myös joukkueen palavereihin.

Tappioista voiton tielle

Kun Kanerva aloitti maajoukkueen johdossa joulukuussa 2016, joukkueen tunnelmat olivat apeat pitkän tappioputken jälkeen.

– Tappiot syövät itseluottamusta. Kun astuin ruoriin, oli saatava porukka uskomaan itseensä. Niillä tapahtumilla, kun esimerkiksi johdettiin 2016 Belgia-peliä vieraissa 89. minuutille tai voitettiin Marokko talvimaatottelussa 2017, on ollut suuri merkitys jatkoa ajatellen.

Juna alkoi mennä raiteilleen, kun Huuhkajat voitti Kansojen liigan C-tason lohkonsa syksyllä 2018. Seuraavan vuoden EM-karsinnoissa lohkovastustajina olivat Italia, Bosnia-Hertsegovina, Kreikka, Armenia ja Liechtenstein.

– Voitto Kansojen liigan C-lohkossa antoi kovasti itseluottamusta. Sitä kautta saatiin varapatruuna. EM-karsinnat alkoivat Italia-tappiolla, mutta neljän voiton putki sen jälkeen herätti meidät. Toppuuttelin joukkuetta, että ei olla vielä tavoitteessa. Mutta kuinka sitten kävikään, se on historiaa.

Menestys perustuu määrätietoiseen työhön

Maajoukkueen valmentajana Kanerva on pyrkinyt kannustamaan pelaajia mukaan arvokeskusteluun ja toimintakulttuurin kehittämiseen.

– Minulle joukkueen toimintapohja syntyy arvoista. Kysyn pelaajilta vuosittain, miten he kokevat joukkuehengen, yhdessä tekemisen, luotettavuuden jne. Toimintakulttuuri muokkautuu sen mukaan, mitä joukkue kokee tärkeäksi.

Kanerva kiistää, että hänellä olisi erityistä kultaista kosketusta, joka olisi auttanut Huuhkajia EM-lopputurnaukseen.

– Olen kiitollinen ja onnekas, että olen voinut toimia ammattitaitoisessa ympäristössä. Menestys perustuu johdonmukaiseen, määrätietoiseen työhän. Olen saanut ympärille sellaisia ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet menestyksen. Meillä on laaja ja värikäs valmennustiimi, jossa jokaisella on oma roolinsa. Tiimissä jokainen tekee kaikkensa, että joukkue pystyy menestymään. Valmennustiimissä pidämme myös koko ajan silmät auki uusille pelaajille ja mietimme, missä kohtaa voidaan antaa tilaa näytöille.

EM-joukkueen kokoonpano nimetään 1.6.

– Tänä vuonna joukkueeseen voi nimetä 26 pelaajaa aiemman 23 sijaan. Se on positiivinen ongelma, mutta otteluihin voi kuitenkin nimetä vain 23 pelaajaa.

– Erilaisia vaihtoehtoja eri pelipaikkoihin on paljon. Tarvitaan hyvä joukkue ja hemmetin vahva usko menestykseen. Huuhkajat ovat tehneet huikeita saavutuksia jo tähän mennessä. Nyt on hyvä sauma kirjoittaa uusi luku Suomi-futiksen historiaan. Menestyksen nälkä on yksi tärkeimmistä asioista, kun lähdetään tekemään sukupolvien unelmista totta.

Huuhkajien ensimmäinen peli EM-lopputurnauksessa pelataan Tanskaa vastaa Kööpenhaminassa 12.6.

Artikkelin pääkuva: Jyri Sulander / Palloliitto

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ