Kotimaiset kasvomaskit Pekingin kisoihin – terveysturvallisuus etusijalla

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20.2.2022. Luvassa on Tokion kisojakin tiukemmat koronatoimet tiiviissä kisakuplassa. Lifa Air tukee Suomen olympiajoukkueen terveysturvallisuutta varustamalla urheilijat ja koko kisatiimin laadukkailla, Suomessa valmistetuilla kasvomaskeilla ja hengityksensuojaimilla.

Olympiakomitea pääsi syyskuun lopussa tutustumaan Lifa Airin maskituotantoon yhdessä ampumahiihtäjä Mari Ederin kanssa. Lifa Airin tekninen johtaja Eppu Mäkipää, markkinointijohtaja Juha Uppa ja myyntijohtaja Juha Tamminen esittelivät maskien eli kirurgisten suu-nenäsuojusten ja hengityksensuojainten valmistusta vaihe vaiheelta.

– Maskin sisällä olevan suodatinkankaan laatu ratkaisee maskin tehon. Olemme tietääksemme ainoa maskeihin suodatinkangasta valmistava tehdas Suomessa. Valmistamme suodatinkankaan sulatuspuhallus-tekniikalla, Mäkipää kertoo.

Vieraat pääsivät kurkistamaan Lifa Airin testauslinjastolle, jossa mitataan muun muassa kankaan suodatuskykyä ja painehäviötä.

– Sairaalatasoisen maskin täytyy kestää kovalla paineella tulevia roiskeita. Tämä on yksi vakiotesti meillä. Lisäksi kehitimme yhdessä VTT:n kanssa laitteen, jolla testataan painehäviötä.

– Testauslinjastoon kuuluu myös simulaattori, jolla voidaan mitata maskia käyttävän henkilön sisään- ja  uloshengityksen virtausta. Linjastossa on lisäksi laitteisto mikrobikasvatusta varten. Otamme tuotteista ja tuotantolinjoilta säännöllisesti testiliuskoja, jotta voimme osoittaa seurata tuotteiden puhtauden.

Lifa Air on saanut hyvää palautetta suojaimien laadusta sairaalapuolen käyttäjiltä, jotka työnsä puolesta käyttävät jatkuvasti erityyppisiä maskeja.

– Olemme valinneet materiaalit huolella, jotta maskit olisivat mahdollisimman pehmeitä ja miellyttäviä käyttää. Sairaalakäytössä esimerkiksi on erityisen tärkeää, että maskin pintamateriaali ei kerää nukkaa, joka voisi haitata hengitystä ja ärsyttää toimenpiteeseen keskittyvää hoitajaa tai lääkäriä.

– Yhtä tärkeää on myös maskin ”näkymätön” laatu. Tuotteemme on valmistettu turvallisista, allergiatestatuista materiaaleista ja ne pakataan puhtaana suoraan tuotantolinjalta.

Pekingissä kisataan korkealla, kylmässä ja kuivassa säässä

Pekingissä maskit ja hengityksensuojaimet ovat tarpeen, sillä kaupunki tunnetaan ilmansaasteiden heikentämästä hengitysilmasta. Vuoristoisilla kisapaikoilla Yanquingissa ja Zhangjiakoussa noin 1700 merenpinnan yläpuolella ilma on raikasta, mutta myös kylmää ja kuivaa.

Pekingin kisoihin tähtäävä ampumahiihtäjä Mari Eder tietää jo, millaiset ilmasto-olot Kiinassa odottavat, jos kisajoukkueeseen pääsee mukaan. Eder kertoo, että Suomen ampumahiihdon maajoukkueessa on päätetty jatkaa maskien käyttöä tulevan kauden kisoissa huolimatta siitä, mihin suuntaan koronapandemia kehittyy.

– Sairastumistilastot viime kaudelta kertovat, että hengitystieinfektioita oli normaalia vähemmän. Me urheilijat olemme tottuneet korkeaan hygieniatasoon muutenkin, mutta erityisesti arvokisojen alla siihen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

– Lentokoneessa ja kisoissa on vaikea välttyä lähikontakteilta. Ei tulisi enää mieleenkään mennä sellaisiin paikkoihin ilman maskia. Olisi todella ikävää saada mikä tahansa hengitystieinfektio juuri silloin, kun kropan pitäisi olla parhaassa mahdollisessa tuloskunnossa.

Mari Eder toimii Lifa Airin kokemusasiantuntijana maskien käytössä.

– Huippu-urheilijan toimintaympäristö, kokemus hengitysterveydestä sekä työnkuvaan kuuluva matkustaminen ovat hyvä yhdistelmä maskien testaamiseen käytännössä.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea, liiketoimintajohtaja Anu Helin, puh. 050 356 7234
Lifa Air Oy, markkinointijohtaja Juha Uppa, puh. 045 118 9585

Lifa Air on suomalainen, vuonna 1988 perustettu terveysteknologiayhtiö ja johtava puhtaan ilman asiantuntija. Lifa Air suunnittelee ja valmistaa Suomessa huippulaatuisia kirurgisia suu-nenäsuojuksia ja hengityksensuojaimia. Lifa Airin kotimaisilla tuotteilla on avainlipputunnus. www.lifa-air.comwww.lifamasks.shop

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ