Lahti Basketball Juniorit ry valittiin vuoden 2021 lasten ja nuorten Tähtiseuraksi

Suomen Olympiakomitea palkitsee jo kuudennen kerran lasten ja nuorten urheiluseuroja Tähtiseura-laatupalkinnoilla. Gasumin lahjoittaman 5000 euron pääpalkinnon saa tänä vuonna Lahti Basketball Juniorit ry. Olympiakomitea palkitsee lisäksi 14 lasten ja nuorten Tähtiseuraa Gasumin lahjoittamilla 1000 euron kannustepalkinnoilla.

Monipuolisuus, tyttöjen ja poikien harjoitus- ja pelimahdollisuuksien parantaminen sekä avoin yhteistyö muiden seurojen kanssa. Siinä eväät, joilla lahtelainen juniorikoripalloseura on kehittänyt toimintaansa jo vuosien ajan. Tänä vuonna seuran pitkäjänteinen kehitystyö palkittiin Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseura 2021 -laatupalkinnolla.

Lahti Basketball Junioreissa on mukana 622 harrastajaa. Seura tarjoaa juniori- ja harrastepelaajille mahdollisuuden harrastaa koripalloa itselleen sopivalla tasolla sekä kilpa- että harrasteryhmissä.

”Palkinto on kiitos koko seuralle ”

Lahti Basketball Juniorit -seuran toiminnanjohtaja Jimi Koskinen on todella iloinen seuran saamasta tunnustuksesta.

– Palkinto on meille aivan upea kunnianosoitus sekä tosi tärkeä ja konkreettinen apu. Se on iso kiitos koko seuralle siitä, että olemme tehneet oikeita asioita viimeisten vuosien aikana.

– Korona on kurittanut talouttamme, sillä rajoitusten takia sisäpelejä ei voitu järjestää pitkään aikaan ja pelaajamäärät pienentyivät. Olemme myös joutuneet perumaan jo kahdesti perinteisen Easter Tournament -pääsiäisturnauksen, jolla on ollut iso vaikutus talouteemme.

– Kun korona pisti pelit tauolle, me päätimme käyttää ajan seuratoiminnan kehittämiseen Tähtiseura-laatuohjelman avulla. Saimme kahden vuoden urakan valmiiksi viime talvena ja nyt meillä on toimivat systeemit seuran pyörittämiseen mahdollisimman laadukkaasti. Suunta on oikea, ja seuran toiminnan kehittäminen jatkuu!

Seurassa on Koskisen lisäksi neljä päätoimista ja 65 sivutoimista valmentajaa sekä satoja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Monilajinen yhteistyö on parasta lääkettä liikkumattomuutta vastaan

Yksi palkintoperusteista oli, miten urheiluseura on varmistanut lasten monipuolisen harrastamisen. Lahti Basketball Junioreissa asia on ratkaistu porrastamalla kausimaksut viikkoharjoituskertojen mukaan.

– Monissa harrastuksissa täytyy sitoutua tiettyyn harjoitusmäärään viikoittain. Tutkimustulokset kertovat kuitenkin, että useampien lajien monipuolisesta harrastamisesta on etua monissa lajeissa. Meillä mini-korisvaiheessa olevat harrastajat voivat valita 1–3 harjoituskertaa viikossa. Se antaa lapsille lisää mahdollisuuksia harrastaa myös muita lajeja ja harrastuksia. Me luotamme siihen, että lapset löytävät kyllä sen oman lajinsa sitten, kun on aika erikoistua. Alussa on tärkeää, että lapset saavat kokeilla vapaasti eri lajeja monipuolisesti.

Koskinen peräänkuuluttaa entistä tiiviimpää yhteistyötä urheiluseurojen välille.

– Meidän haasteemme on yhteinen: lasten ja nuorten liikkumattomuus. Se on niin suuri haaste, että yksikään urheiluseura ei pysty sitä yksin ratkaisemaan. Yhdessä voimme kuitenkin tarjota paljon erilaisia vaihtoehtoja lasten liikkumiseen.

Tasa-arvoa, iloa, laatua ja yhteisöllisyyttä

Palkintohakemuksessa Lahti Basketball Juniorit kertoi olevansa erityisen ylpeä siitä, miten hyvin tyttöpelaajat on saatu mukaan toimintaan lahtelaisten poika- ja tyttökoripalloseurojen yhdistyttyä.

– Perinteikäs tyttökoripalloseura SB-Girls sulautui Lahti Basketball Junioreihin kesällä 2019. Tytöt eivät ole jääneet poikien varjoon, vaan tyttöpelaajien mahdollisuudet harjoitteluun ja pelaamiseen ovat vahvistuneet yhdistymisen myötä. Järjestämme esimerkiksi keskinäisiä otteluita tyttöjen ja poikien välillä, ja meillä on myös ryhmiä, joissa tytöt ja pojat ovat samoissa harjoituksissa. Olemme huomanneet, että se on hyväksi sekä tyttöjen että poikien pelaajapoluille. Oman tason mukaiset harjoitukset ja pelit tarjoavat kaikille tilaa kehittyä.

Tähtiseura-ohjelman myötä Lahti Basketball Junioreissa jouduttiin miettimään seuran perimmäisiä kysymyksiä, kuten arvoja, joihin toimintaa perustuu. Seuran perusarvoiksi valittiin ilo, laatu ja yhteisöllisyys.

– Haluamme pitää kiinni liikunnan ilosta sekä harraste- että kilpakoriksessa. Laatu syntyy ennen kaikkea koulutetuista valmentajista, tuomareista ja muista taustatoimijoista. Yhteisöllisyys näkyy puolestaan siinä, että vaikka meillä on yhteensä 36 eri harjoitusryhmää, teemme silti asioita yhdessä kaikkien pelaajien tukemiseksi. Joukkuehenki on valtava voimavara, joka kantaa niin kentällä kuin kentän ulkopuolella.

Suomen Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla onnittelee Lahti Basketball Junioreita ja kiittää seuran tekemästä työstä lasten ja nuorten hyväksi.

– Lahti Basketball Juniorit on hyvä esimerkki siitä, kuinka haastavana aikana voimat kerättiin toiminnan kehittämiseen. Uskon sen antavan paljon takaisin jo lähitulevaisuudessa. Elämme nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa uudistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Uudistumalla pysymme elinvoimaisina ja kilpailukykyisinä myös tulevaisuudessa. On myös upeaa, kuinka seura on tehnyt yhteistyötä muiden seurojen kanssa, lasten hyvinvointi ja harrastaminen edellä.

Myös Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen kehuu seurojen tekemää kehitystyötä.

–  On hienoa olla mukana tukemassa Tähtiseura-toiminnan kautta lasten ja nuorten liikkumista monipuolisesti. Hakemuksissa korostui jälleen seurojen tekemä laadukas työ harrastustoiminnassa ja sen kehittämisessä. Tämän kaltaista on ilo palkita sekä Vuoden Tähtiseura -pääpalkinnon että kannustepalkintojen muodossa.

Vuoden 2021 Tähtiseura-kannustepalkinnot

Gasum jakaa 1000 euron kannustuspalkinnot seuraaville lasten ja nuorten Tähtiseuroille:

 • Lappeenrannan Naisvoimistelijat ry (Etelä-Karjalan Liikunta ja urheilu)
 • Mikkelin Voimistelijat ry (Etelä-Savon liikunta)
 • Tanssiklubi Master ry (Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu)
 • Tampereen Pyrintö ry / Cheerleading (Hämeen Liikunta ja Urheilu)
 • Kajaanin Kipinä ry (Kainuun Liikunta)
 • Kokkolan Jymy ry/ Voimistelu ja tanssi (Keski-Pohjanmaan Liikunta)
 • JYP Juniorit ry (Keski-Suomen Liikunta)
 • Pohjois-Kymen Liikuntayhdistys / KooKoo juniorit (Kymenlaakson Liikunta)
 • Tunturi-Kiekko ry (Lapin liikunta)
 • Rauman Lukko ry (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu)
 • Seinäjoen Seudun Urheilijat ry (Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu
 • Lehmo Balls-96 ry (Pohjois-Karjalan Liikunta)
 • Northern Lights Cheerleading NLC ry (Pohjois-Pohjanmaan Liikunta)
 • Kuopion Reipas ry (Pohjois-Savon Liikunta)

Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseuran -palkintoa haki yli 100 seuraa, joista Liikunnan aluejärjestöt valitsivat omat ehdokkaansa. Olympiakomitea teki lopulliset valinnat yhdessä Gasumin kanssa.

Pääpalkinto luovutettiin Lahti Basketball Juniorit ry:lle Lahti Energia Areenalla 17.11. pelatun Lahti Basketball – Kauhajoki -liigapelin yhteydessä.

Lisää Tähtiseura-ohjelmasta.

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaampaa energiaa ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuuden ja lämmön ja sähkön yhteistuotannon tarpeisiin sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maantie- ja meriliikenteeseen.

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ