Liikunnalla ja kirkasvalolla kaamosväsymystä vastaan – Innoluxin kirkas- ja punavalot lähtevät olympiajoukkueen matkaan

Kaamosaika koettelee. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen kokee kaamosoireiden haittaavan normiarkea. Väsymystä, hiilarihimoa, huonoja yöunia? Ovatko oireet tuttuja ammatikseen jääkiekkoa pelaaville Minttu Tuomiselle ja Nelli Laitiselle?

Innoluxin pääkonttorissa Helsingissä on valoisaa. Ainakin 700 luksia, Innoluxin myyntijohtaja Joni-Petteri Ikonen toteaa.

– Luksi on yksikkö, jonka yksi kynttilä tuottaa yhden metrin etäisyydeltä, Ikonen selventää.

– Tähän aikaan vuodesta kodeissa on normaalivalaistuksella noin 200 luksia. Aurinkoisena kesäpäivänä lukema voi olla 50 000–100 000 luksia. Onhan siinä eroa.

Olemme tutustumassa tuotteisiin, sillä Olympiakomitean yhteistyökumppani Innolux on luvannut toimittaa kirkasvalo- ja punavalolaitteita olympiajoukkueen käyttöön lähestyviin Pekingin kisoihin. Vierailulla ovat mukana myös Suomen naisten jääkiekkojoukkueen pelaajat Minttu Tuominen ja Nelli Laitinen.

Molemmat myöntävät, että pilkkopimeässä on erilainen fiilis lähteä treeneihin kuin valoisaan aikaan.

– Olisi hienoa, jos voisi vaikuttaa treeniaikoihin, mutta käytännössä jäävuorot ovat, mitkä ovat ja niiden mukaan mennään. Jännä juttu sinänsä, että niin moni kokee kaamosoireita. Jos meidän joukkueessa joka neljäskin oireilisi, niin kyllähän se vaikuttaa koko tiimiin. Ollaan joskus naureskeltukin sille, että jos meillä joskus on kriisejä, miten ne aina osuvatkin juuri marraskuulle, Tuominen kertoo.

Kirkasvalo korjaa kehon sisäistä kelloa

Ikonen kertoo, mistä kaamosoireilu johtuu ja miten sitä voi ehkäistä.

– Jokaisella on oma uni-valverytmi, mutta kaamosaikaan sisäinen kellomme alkaa jätättää. Se tarkoittaa, että veto loppuu aiemmin illalla ja keho olisi valmis melkeinpä talviunille. Ilmiö johtuu uni-valverytmiä säätelevästä melatoniinihormonista. Sen tuotanto ei katkea kaamosaamuina niin tehokkaasti kuin kesäaikaan.

– Lääkinnälliseksi laitteeksi hyväksytty kirkasvalo, jossa on vähintään 2500 luksia, pysäyttää melatoniinin tuotannon. Se toimii siis päinvastoin kuin melatoniinivalmisteet, joita monet popsivat nopeuttaakseen nukahtamista. Kirkasvalo lisää vireystilaa, tukee uni-valverytmiä ja auttaa nukkumaan paremmin.

– THL:n tutkimuksessa verrattiin liikunnan ja kirkasvalon hyötyjä kaamosväsymyksen hoidossa. Molemmat olivat hyviä, mutta paras tulos saatiin yhdistämällä sekä liikunta että kirkasvalo.

– Kirkasvalohoito kannattaa aloittaa elokuun lopussa ja jatkaa maaliskuuhun saakka. Jo puoli tuntia kirkasvalohoitoa tehokkaalla laitteella päivittäin riittää.

Ikonen ei suosittele käyttämään kirkasvaloa iltapäivisin neljän jälkeen, sillä se voi aiheuttaa nukahtamisviivettä. Innoluxin kirkasvalolaitteissa on himmennin, jolla voi säätää sekä valon voimakkuutta että värisävyä.

Kirkasvaloa aikaerorasitukseen, punavaloa lihashuoltoon

Kirkasvaloa voidaan käyttää myös jet-lag-oireiden lievittämiseen. Pekingiin matkaavalle joukkueelle kisat tarkoittavat kuuden tunnin aikaeroa. Innoluxin kirkasvalolaitteilla kroppaa voi auttaa sopeutumaan aikaeroon jo ennen kisamatkaa.

Kirkasvalolaitteiden lisäksi joukkueen käyttöön on luvassa punavalolaitteita lihashuoltoon ja urheiluvammojen parantamiseen.

– Punavalotekniikka on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa laitteet on jo hyväksytty lääkinnällisiksi laitteiksi. Meillä Suomessa prosessi on vielä kesken, mutta teemme yhteistyötä alan johtavien asiantuntijoiden kanssa ja tutkimukset punavalon ja lähi-infrapunavalon käytöstä ovat erittäin lupaavia. Punavalo vaikuttaa solujen aineenvaihduntaan ja voi sitä kautta auttaa sekä urheilusuorituksissa että niistä palautumisessa. Odotamme mielenkiinnolla kisajoukkueen käyttökokemuksia uusista laitteistamme.

Innojok Oy on kotimainen Innolux-valaisimien valmistaja ja valaistuksen asiantuntija. Innolux-valaisimet edustavat ajatonta skandinaavista tyyliä, laatua ja toiminnallisuutta. Innolux-brändi tunnetaan erityisesti kirkasvalolaitteista, joita yritys on valmistanut Suomessa 1990-luvun alusta lähtien. Tuotannosta yli 80 % on suomalaista alkuperää.  

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ