Liikunta auttaa myös pieninä annoksina

Olympiakomitean työhyvinvointivalmennus StaffPointin henkilöstölle tuotti ahaa-elämyksiä: Pienikin määrä liikettä on parempi kuin pitkä paikallaanolo. Liikuntaa voi napostella!

Olympiakomitean ja StaffPointin yhteistyö käynnistyi vuoden 2022 alussa StaffPointin toimihenkilöille järjestetyllä työhyvinvointiluennolla, jonka piti liikunnallisen elämäntavan erityisasiantuntija Matleena Livson Olympiakomiteasta.

Luento herätteli henkilöstöä pohtimaan omaa arkeaan ja suhdettaan liikkumiseen. StaffPointin henkilöstöjohtaja Tiina Forsbom piti viestiä arkiliikunnan merkityksestä yhtenä luennon tärkeimmistä anneista.

– Oli silmiä avaavaa huomata, että edes kunnon hikiliikunta pari kertaa viikossa ei riitä kompensoimaan yhtäjaksoisen istumisen haittoja. Istumatyössä pitäisi muistaa pitää aktiivisia taukoja. Jaloittelu ja liikuskelu saa paitsi kropan, myös ajatukset paremmin liikkeelle. Kuntoa voi lähteä siis kohentamaan aika pienilläkin arkisilla valinnoilla, esimerkiksi valitsemalla portaat hissin sijaan.

Arkiliikunta mukana myös liikuntahaasteessa

Seuraavaksi StaffPointilla tartuttiin Olympiakomitean liikuntahaasteeseen ja alettiin kirjata liikuntasuorituksia HeiaHeian hyvinvointisovellukseen.

– Otimme tavoitteeksi kerryttää eri tavoin liikuttuja kilometrejä maailman ympärysmitan verran, 40 075 kilometriä, Forsbom kertoo.

– Liikuntahaasteessa henkilöstöä ilahdutti se, että sovelluksessa on mukana perinteisten liikuntalajien lisäksi tavallisia hyötyliikunnan muotoja imuroinnista ikkunanpesuun ja renkaanvaihdosta koiran ulkoiluttamiseen. Kaikki eivät innostu juoksuohjelmista tai intensiivitreeneistä. Siksi oli hienoa, että kampanjaan pystyi osallistumaan myös matalan kynnyksen aktiviteeteilla. Kampanjan aikana ohjelmaan kirjattiin 138 eri lajia.

Tietoiskuja ja työkyvyn seurantaa

StaffPointilla työhyvinvointia ei pidetä irrallisena HR-asiana, vaan osana kokonaisvaltaista työkykyjohtamista. Työkyvyn seurannasta StaffPointilla vastaa kaksi työkykykoordinaattoria.

– Otamme työkyvyn huomioon jo työhönottotilanteessa ja seuraamme sitä erilaisilla mittareilla, Forsbom sanoo.

Työhyvinvoinnin teemoja käsitellään pitkin vuotta oman vuosikellon mukaan.

– Järjestämme henkilöstökyselyjä, luentoja ja tietoiskuja. Tulossa on esimerkiksi luento, jonka teemana on epävarmuudessa eläminen.

Työelämän murros koettelee työyhteisöjä

Työelämä muuttuu nyt vauhdilla, toteaa StaffPointin markkinointi- ja viestintäjohtaja Teea Hurme-Rintala.  Hänen mielestään etä- ja hybridityö on laajentanut henkilöstön vastuuta omasta ja koko työyhteisön hyvinvoinnista.

– Hybridityö on tuonut paljon tervetullutta joustoa ja monipuolisuutta työarkeen. Etätyössä muutokset työhyvinvoinnissa voivat kuitenkin jäädä piiloon esimiehiltä. Työkaverit sen sijaan saattavat havaita muutokset herkemmin.

– Myös työhön perehdyttäminen on erilaista hybridiaikana. Kun uudella työntekijällä nousee mieleen jokin kysymys, voi olla korkeampi kynnys soittaa etätyötä tekevälle työkaverille kuin nykäistä hihasta toimistolla.

– Työelämä on maratonin pituinen taival, johon mahtuu erilaisia käänteitä, elämäntilanteita ja muutoksia. Vastuu työhyvinvoinnista on joka tilanteessa kuitenkin sekä työnantajalla että työntekijöillä. Työnantajan tehtävä on tarjota sellaiset olosuhteet, että työntekijät voivat viihtyä työssään ja voida hyvin. Paljon jää kuitenkin myös työntekijän vastuulle. Esimerkiksi henkilöstöliikuntaa varten työnantaja voi järjestää välineitä, tiloja ja ohjausta, mutta viime kädessä työntekijä valitsee itse, miten liikkuu vai liikkuuko lainkaan.

Moni työikäinen istuu enemmän kuin nukkuu

Olympiakomiteaan perustettiin alkuvuonna uusi liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan yksikö, jonka johtajaksi valittiin entisenä olympiatason yleisurheilijana tunnettu Petri Keskitalo. Keskitalo näkee liikkumattomuudessa tikittävän aikapommin.

– Moni työikäinen istuu nykyään enemmän kuin nukkuu. Tuoreen tutkimuksen mukaan paikallaanolo aiheuttaa 1,5 miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle. Jo aiemmin on tiedetty liian vähäisestä liikkumisesta aiheutuvan yli 3 miljardin euron kustannukset. Puhutaan siis jäätävästä miljardiluokan kuluerästä, josta osa lankeaa työnantajille sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden muodossa. Työhyvinvointiin ja henkilöstöliikuntaan kannattaa siis investoida jo rahankin takia.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan yksikön johtaja Petri Keskitalo, puh. 040 557 8711
StaffPoint: henkilöstöjohtaja Tiina Forsbom, puh. 040 550 3305
markkinointi- ja viestintäjohtaja Teea Hurme-Rintala, 040-7257477

Kuva: StaffPoint

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ