Cloetta palkitsi Budokwai Taekwondon Tähtiseura-kannustuspalkinnolla

Lasten ja nuorten Tähtiseura Budokwai Taekwondo palkittiin Tähtiseura-kannustuspalkinnolla erinomaisesta seuratyöstä. Budokwai Taekwondo järjestää toimintaa vahvasti nuorilta nuorille ja kannustaa nuoria laajentamaan osaamistaan seuran toiminnan parissa. 1 500 euron arvoisen stipendin luovutti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.

Budokwai Taekwondossa nuoret huomioidaan monella eri osa-alueella. Seura omaa aktiivisen nuorten ryhmän ja nuoria kannustetaan vahvasti ohjaajapolulle. Seuran puheenjohtajan Mikko Huhtasen mukaan nuorten osallistaminen antaa heille mahdollisuuden kehittää osaamistaan tutussa ympäristössä.

Budokwai Taekwondo tukee nuorten osaamisen laajentamista muun muassa kustantamalla ohjaajakoulutuksia.

– Kustannamme jokaisen halukkaan 1. tason koulutuksen sekä myös jonkin verran ylemmän tason koulutuksia. Seurassamme ei ole ohjaajia, jotka eivät olisi käyneet yhtäkään koulutusta, Huhtanen kuvaa.

Huhtanen kuitenkin korostaa, ettei ketään pakoteta ohjaamaan tai tehtäviin, jotka eivät ole mieleisiä. On tärkeää kuunnella nuorten toiveita ja mielenkiinnon kohteita.

– Kun kuuntelemme nuoria, saamme sitoutettua heitä toimintaamme ja pysymään lajin parissa mahdollisimman pitkään.

Nuoret on huomioitava seuran jokaisessa toiminnossa

Budokwai Taekwondo haluaa olla seura, joka tarjoaa nuorille valmiuksia myös lajin ulkopuolelle.

– Tekemisen kautta nuoret saavat itsevarmuutta ja oppivat luottamaan osaamiseensa. Seuramme ohjaajapolulla vastuuta jaetaan vaiheittain. Vastuuta annetaan hiljalleen, Huhtanen avaa.

Huhtasen mukaan on tärkeää, että nuoret huomioidaan seuran arjessa: seuran aktiviteeteissa ja toiminnan jokaisella osa-alueella. Seuran tapa huomioida nuoret on kerännyt kiitosta Tähtiseura-auditoinneissa.

Seuran nuorten ryhmä on keskeisessä roolissa nuorille järjestettävien aktiviteettien suunnittelussa ja toteutuksessa. Nuorten ryhmän puheenjohtaja Ida Tammila näkee ryhmän tärkeänä yhteisönä.

– Toimintaamme saavat osallistua kaikki halukkaat ja kerromme tästä kaikille toiminnassamme mukana oleville. On tärkeää, että ryhmämme on mahdollisimman matalan kynnyksen takana. Haluamme tarjota seuramme nuorille yhteisön, josta löytää mielekästä tekemistä ja parhaassa tapauksessa elinikäisiä ystäviä. Olemme järjestäneet seuramme nuorille tekemistä ympäri vuoden aina laskettelureissuista pizzailtoihin, Tammila kuvaa.

Seuratoiminnasta uusia oppeja ja merkityksellisyyden tunnetta

Nuorten ryhmän lisäksi myös ohjaajapolku voi tarjota nuorelle merkityksellisyyden tunnetta ja mahdollisuuden laajentaa osaamista oman harrastuksen ohella. Myös ohjaajapolulla noudatetaan avoimien ovien periaatetta.

– Annamme jokaiselle halukkaalle mahdollisuuden kokeilla ohjaamista ja kannustamme jokaista innokasta myös jatkamaan koulutusten parissa. Haluamme, että seuramme on paikka kokeilla ja oppia, kuvaa seuran valmennuspäällikkö Roosa Närhi.

Budokwai Taekwondon valmennuspäällikkö Roosa Närhi näkee, että seuratoiminnassa omaa osaamista voi kehittää muullakin tavalla kuin kilpailemalla.

Vaikka lajissa kilpaileminen on tyypillinen tapa mitata osaamista, korostaa Närhi, että omaa osaamista ja kehitystä voi mitata myös muulla tavoin.

– Omaa osaamista voi seurata esimerkiksi vyöarvojen avulla tai ohjaajapolulla. Ohjaajana toimimesta voi saada kimmokkeen vaikkapa tuleviin opintoihin tai urapolkuihin. Jo tästä syystä on äärimmäisen tärkeää antaa kaikille halukkaille mahdollisuus osallistua toimintaan. Nuoret kerryttävät osaamistaan ja hakevat mielenkiinnon kohteitaan, Närhi toteaa.

Huhtanen komppaa Närheä.

– Haluamme olla yhteisö ja ympäristö, jossa nuori saa kasvaa ja oppia. On tärkeää, että nuoret kokevat merkityksellisyyden tunnetta ja kuuluvansa joukkoon. Uskon vahvasti, että jokainen seura voi tarjota tällaisia kokemuksia, kunhan nuoret vain osataan huomioida oikein, toteaa Huhtanen.

Tähtiseura-ohjelma

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Tähtiseurat kehittävät seurakulttuuria päivittäin kohti parempaa. Toimintaa tarkastellaan ja kehitetään säännöllisesti.

Laatuohjelma on kaikille avoin ja kutsuu mukaansa niin pienet kuin suuretkin seurat. Ohjelma tarjoaa seuroilla erilaisia työkaluja ja asiantuntijoiden apua seuran itsearviointiin ja auditointiin sekä helppokäyttöisen Tähtiseura-verkkopalvelun Suomisportissa. Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppanina toimii Cloetta.

Teksti: Aliisa Varuhin
Kuvat: Jaakko Ruokonen, Cloetta Suomi Oy

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ