Takana terveysturvalliset kisat Pekingissä

Pekingin talviolympialaiset järjestettiin 4.–20.2.2022. Suomen joukkue oli valmistautunut kisoihin huolella sekä urheilullisesti että terveysturvallisuuden suhteen. Tavoitteet täyttyivät ja suomalaiset urheilijat palasivat kotiin terveinä, mukanaan myös mitaleita.  

Pandemia-ajan kesäolympialaiset Tokiossa 2021 olivat ensimmäiset, joissa testattiin, miten kisakylään rakennettu kupla kestää koronaviruksen. Hyvin kesti. 18 000 kisavieraan kisakylässä todettiin yhteensä vain 36 koronapositiivista tapausta.

Pekingissä riskikertoimet kasvoivat, ja kuplasta tehtiin Tokiotakin tiukempi. Vaikka Suomen olympiajoukkueen johdolla oli jo kokemuksia Tokion koronajärjestelyitä, oli urheilijoita nyt enemmän, pandemiatilanne vaikeampi ja olosuhteet hankalammat. Tälläkin kertaa kupla kuitenkin piti eikä urheilusuorituksia jäänyt väliin koronatartuntojen vuoksi.

Joukkueen tilat ja tavarat desinfioitiin LED Futuren laitteilla

Suomen olympiajoukkueen johto teki kaikkensa, että olosuhteet Pekingin kisakylässä antaisivat parhaat mahdolliset eväät urheilijoiden suorituksiin. Terveydentila voi vaikuttaa ratkaisevasti urheilutuloksiin, joten oli tärkeää varmistaa, että kisaolosuhteet eivät lisää infektioriskejä.

Olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen on erikoistunut hengitysteiden toimintaan ja tehnyt pitkäjänteistä työtä huippu-urheilun parissa jo vuodesta 2014.

Valtonen on iloinen siitä, miten hyvin Pekingissä onnistuttiin ehkäisemään virustartuntoja.

– Systemaattinen työ erityisesti hiihtomaajoukkueen parissa on tuottanut hyviä tuloksia. Terveyskasvatus, rokotukset ja muu suojautuminen ovat vähentäneet dramaattisesti maastohiihtäjien hengitystieinfektioita viime vuosina.

Onnistumista olympiakisoissa on edistänyt myös joukkuetta tukeva yrityskumppani LED Future, jonka laitteiden avulla huoneilma kisakylässä voitiin pitää mahdollisimman puhtaana.

– LED Futuren desinfiointilaitteet olivat päivittäisessä käytössä joukkueen tiloissa Pekingissä ja Tokiossa.

LED Futuren toimitusjohtaja Topi Tojakka on tyytyväinen olympiajoukkueelta saamaansa palautteeseen.

– Pystyimme omalta osaltamme varmistamaan suomalaisurheilijoiden terveysturvallisuutta Tokiossa ja Pekingissä desinfioimalla joukkueen tiloja ja tavaroita. UVC-valoon perustuva käsittely tuhoaa mikrobit pinnoilta ja huoneilmasta ilman kemikaaleja. Meillä oli jo ennestään hyviä kokemuksia laitteiden käytöstä sairaaloissa ja ambulansseissa. Olympialaisten myötä saimme lisävarmuutta siitä, että laitteet toimivat hyvin myös vaativissa kisaolosuhteissa ulkomailla.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: vt. myyntijohtaja Ville Köngäs, puh. 040 962 5463
LED Future: Product Manager Otto Laitinen, puh. 044 777 1705

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi

JÄTÄ YHTEYSTIETOSI, NIIN OTAMME SINUUN YHTEYTTÄ