Suomen Olympiakomitea jakoi viime vuonna ensimmäisen kerran Tilitoimisto Rantalaisen lahjoittaman Tulevaisuuden urheiluseura -stipendin. Tänä vuonna 2500 euron arvoista palkintoa haki 70 seuraa, joista voittajaksi valittiin Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry.
Valintaraati pitää seuran toimintaa kautta linjan laadukkaana ja esimerkillisenä.
– Valinnassa painottui erityisesti seuran yhteistyökyky lajien, lähikuntien ja muiden seurojen kanssa sekä vastuullisuuden korostuminen. Seuran halu kehittyä jatkuvasti on kirjattu seuran arvoihin. Halu kehittyä ilmenee esimerkiksi osallistumisena Hämeen Liikunnan ja Urheilun järjestämään Seuratoiminnan vastuullisuus -hankkeeseen sekä Suomen Urheiluliiton Kärkiseurakoulutukseen, perustelee seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla Olympiakomiteasta.
– Seuran arvoissa näkyvät vastuullisuus, yhteistyö, pitkäjänteisyys, tavoitteellisuus ja halu uudistua. LeKi on toiminut pitkään ja määrätietoisesti näiden periaatteiden pohjalta ja näyttöjä on kertynyt. Valinnassa painottui myös seuran halu mennä eteenpäin ja jatkuvasti parantaa toimintaa, kommentoi raatiin osallistunut asiakkuusjohtaja Laura Iivonen Rantalaiselta.
Unelmien kartoituksesta toteutukseen
Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry:n toiminnanjohtaja Timo Reunanen on seuran ensimmäinen kokopäiväisesti palkattu työntekijä. Hän kiittää Olympiakomiteaa ja tilitoimisto Rantalaista tärkeästä kannustuspalkinnosta.
– Palkinto on hieno tunnustus monen vuoden pitkäjänteisestä työstä. Se, mihin nyt on tultu, juontaa juurensa 13 vuoden taakse, jolloin osallistuimme Suomen Urheiluliiton seurakehityshankkeeseen. Lähdimme silloin miettimään seuran unelmia ilman mitään rajoitteita.
– Lähtökohta oli se, että yleisurheilun puitteet Lempäälässä olivat heikot. Kun seura alkoi kasvaa ja kehittyä, oli selvää, että tarvitsemme uuden stadionin. Kunta lähti edistämään hanketta ja uusi yleisurheilukenttä katsomoineen valmistui lopulta vuonna 2019.
Seurassa päätettiin satsata myös kilpailutoimintaan.
– Vuonna 2014 järjestimme maastojuoksun SM-kilpailut. Siitä saimme uskoa omaan osaamiseen isojen kisojen järjestämisessä. Viime kesänä järjestimme 16–17-vuotiaiden SM-kilpailut. Meille tärkeä kisatapahtuma on myös Hyppykarnevaalit, jotka järjestämme tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Lisäksi olemme saaneet järjestysvastuun 14–15-vuotiaiden nuorten yleisurheilun SM-kilpailuista vuodelle 2025.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Topias Koukkula Suomen Olympiakomiteasta, Timo Reunanen, Santtu Heikkinen ja Tanja Lähdekorpi LeKi Yleisurheilusta sekä Laura Iivonen Rantalaiselta.
”Urheilumenestys syntyy sivutuotteena”
Seuran perustoimintaa on tuettu vahvistamalla nuorisovalmennusta ja pyörittämällä urheilukouluja.
– Kun aloitimme urheilukoulut, osallistujia oli vajaa 100. Tänä kesänä mukaan on ilmoittautunut jo 400 urheilukoululaista. Lähdimme aktiivisesti keräämään joukkueita seuracup-kisoihin. Haaveilimme 13 vuotta sitten, että joku meidän nuoristamme seisoisi joskus Kalevan Kisojen palkintopallilla. Kuinka ollakaan, sekin unelmamme on toteutunut. Menestys on tullut systemaattisen kehitystyön sivutuotteena.
Reunanen korostaa suunnitelmallisuuden merkitystä seuratoiminnan kehittämisessä.
– Kaikki lähtee tavoitteiden määrittelystä. Sitten täytyy miettiä, millaisilla toimenpiteillä ne voi saavuttaa. Kun vielä toteutetaan suunnitellut toimenpiteet, on iso riski, että tavoitteet toteutuvat. Ei siinä sen huonommin voi käydä.
Seuratyö on Reunasen mielestä paljolti ihmissuhdetyötä ja verkostojen rakentamista.
– Täytyy luoda hyvät ja luottamukselliset suhteet moneen suuntaan. SM-kilpailut ovat niin iso tapahtuma, että siihen tarvitaan vähintään 200 vapaaehtoista. Se ei ole ollut meille ongelma, sillä vapaaehtoiset ovat sitoutuneet tapahtumiin hyvin. Ihmiset haluavat lähtökohtaisesta auttaa ja tehdä hyvää.
Suomisport tarjosi sen, mitä seura oli ajatellut tehdä itse
Vuonna 2017 seurassa tehtiin strategiaa vuoteen 2022.
– Mietimme, miten voisimme hoitaa harjoitusryhmien hallintaa ja viestintää kännykällä. Meillä on varsin paljon ohjelmointiosaamista ja tiedettiin, että on olemassa erilaisia applikaatioita, joilla tällainen onnistuisi. Piirsimme visiokuvaan LeKi-applikaation ja ajattelimme tehdä sellaisen itse.
– Sitten kuulimme, että Olympiakomiteassa on jo vastaava kehitystyö käynnissä. Osallistuimme Suomisport-palvelusta järjestettyyn webinaariin ja huomasimme, että järjestelmä on juuri sellainen, jota olimme etsineet. Vuoden 2021 lopussa otimme Suomisportin käyttöön nopealla aikataululla. Se on helpottanut suuresti seuratapahtumien hallintaa ilmoittautumisista maksutapahtumiin. Olemme olleet todella tyytyväisiä järjestelmään ja sen käyttötukeen.
Uusia kehityshankkeitakin on jo mietitty seuran tulevaisuutta silmällä pitäen.
– Suunnittelemme taloushallinnon uudistamista eli haluaisimme automatisoida ja modernisoida kirjanpitoa, budjetointia ja muuta taloushallintoa.
– Toinen asia, mitä haluamme kehittää vahvasti, on vastuullisuus. Sen pitäisi mennä läpi koko seuratoiminnan niin, että kun vanhemmat miettivät, mihin harrastuksiin laittaisivat lapsensa, he voivat luottaa siihen, että seura tarjoaa lapselle turvallisen ympäristön kasvaa ja kehittyä, Reunanen summaa.
Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: asiantuntija, Tähtiseura-ohjelma, Eija Alaja, puh. 0400 617 531
Tilitoimisto Rantalainen: asiakkuusjohtaja Laura Iivonen, puh. 010 321 6715
Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi
Rantalainen on kotimainen taloushallinnon palveluja tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Yritys tarjoaa taloushallinnon palveluja yli 1300 koulutetun ammattilaisen voimin yli 60 paikkakunnalla ympäri Suomen. Rantalaisella on vahva kokemus urheiluseurojen taloushallinnosta. https://www.rantalainen.fi/